Avaldsnes - Norges eldste kongesete

I 3000 år satt fyrster og konger på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken som ble tvunget inn gjennom det smale Karmsundet – Nordvegen, skipsleia som har gitt Norge navn. 

Dronefoto Avaldsnes med Bukkøy - Klikk for stort bilde

Helt fra ca år 200 til år 1400 e. Kr. bodde det konger på Avaldsnes. Ikke noe annet sted i Skandinavia kan konkurrere med Avaldnes sin lange periode som kongesete. 

På Avaldsnes og området rundt er det etterlatt synlige spor, som ruvende gravhauger, ruiner, bautasteiner og andre rike funn. I sagalitteraturen er Avaldsnes godt kjent som kongsgården til Harald Hårfagre og hans kongelige etterkommere. Harald Hårfagre valgte Avaldsnes som sin hovedgård rundt år 870 e. Kr, blant 4 andre kongsgårder,

Vår rike kulturarv danner grunnlaget for gripende historiefortellinger med våre guider og andre arrangement. Hvert år arrangerer vi også Vikingfestival som gir både små og store et underholdende og lærerikt innblikk i historien på Avaldsnes. 

vikingkledde kvinner utenfor langhuset - Klikk for stort bilde

Riksantikvaren kartlegger vikingtidens kulturminner for Norges tentative liste for verdensarv, Storhaug på Karmøy er på denne listen. Spennende lesning om nye skipsgravfunn her.
 

Les mer  om Norges eldste Kongesete og kongene på Avaldsnes